Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

Parohia Ortodoxă Baia Mare I face lucrări de consolidare a turlei Vechii Catedrale Greco-Catolice

În aceste zile, Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Strada Vasile Lucaciu (Baia Mare) face lucrări de consolidare a turlei și a crucii vechii Catedrale Greco Catolice, singura catedrală greco-catolică din țară încă neretrocedată de către Biserica Ortodoxă Română.

Întrebat de către părintele Albu Ioan Cristinel, Vicar General al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, ce tip de lucrări intenționează să facă, părintele Sabou Ioan-Marius, parohul bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” a declarat că vor face doar lucrări de consolidare și nu vor schimba nimic din ceea ce este actuala arhitectură a bisericii.

Sperăm cu tot dinadinsul ca ceea ce a declarat părintele Sabou să fie pus în aplicare întocmai și să nu ne trezim cu „schimbări de planuri” în timpul lucrărilor.

Crucea care ieri, 23 mai a.c., a fost coborâtă de pe turla bisericii este reprezentativă pentru catedrală, întrucât biserica a fost dotată cu acest tip de cruce în momentul finalizării construcției ei, în anul 1911, de către canonicul Alexandru Breban, protopop greco-catolic de Baia Mare în acea perioadă.

Pe data de 5 iunie 1930, biserica a fost ridicată la rangul de Catedrală, prin Bula Papală (a Papei Pius al XI-lea) Solemni Conventione, document prin care a luat naștere Eparhia Greco-Catolică de Maramureș.

În această Catedrală a avut loc instalarea primului Episcop greco-catolic  de Maramureș, Dr. Alexandru Rusu, în data de 2 februarie 1931. De aici, episcopul și-a păstorit credincioșii timp de 18 ani, până în noaptea de 28 octombrie 1948 când a fost arestat de către Securitate și transportat la schitul Dragoslavele, sub paza Siguranței și cu regim de lagăr, împreună cu ceilalți 5 episcopi greco-catolici români. În urma desfiinţării Bisericii Greco-Catolice, prin Decretul 358/1948, catedrala din Baia Mare, la fel ca celelalte catedrale din țară, a fost luată în mod abuziv de către Autorităţile comuniste și predată ulterior Bisericii Ortodoxe.

După 40 de ani de persecuții, odată cu repunerea în drepturi a Bisericii Greco-Catolice (prin Decretul Lege 126 din 24 aprilie 1990), în întreaga țară au început procesele de retrocedare a vechilor proprietăți, biserici, catedrale greco-catolice.

La această dată, 24 mai 2017, suntem singura Eparhie Greco Catolică din România căreia nu i s-a restituit Catedrala Episcopală. Dosarul de retrocedare se află în acest moment la CEDO, unde a fost trimis pe data de 28 noiembrie 2013, în urma sentinței de la Înalta Curte de Casație și Justiție București (16 mai 2013), Decizia nr. 2646, din Dosarul nr. 1955/100/2000, prin care s-a respins recursul făcut de către Episcopia Greco Catolică Maramureș în contradictoriu cu Parohia Ortodoxă nr. I Baia Mare. Prin această decizie s-au epuizat toate cele trei căi de atac posibile în țară (Tribunal Maramureș – câștig de cauză părții greco-catolice, Curtea de Apel Cluj – rezultat negativ, Înalta Curte de Casație și Justiție București – rezultat negativ).   

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.