Imprimă această pagină
Hirotonire de diacon la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare

Hirotonire de diacon la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare Recomandat

Duminică, 3 ianuarie 2016, în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești celebrată la biserica „Sfânta Maria” (Baia Mare), absolventul de teologie George Marius Nicoară a primit treapta diaconatului. Ceremonia a fost celebrată de către PS Vasile Bizău împreună cu pr. Gabriel Buboi (rector al Colegiului Pio Romeno din Roma) și un sobor de preoți din Eparhia de Maramureș.

George M. Nicoară s-a născut la Baia Mare pe data de 11 Martie 1988. După anii de școală generală finalizați în orașul natal, a urmat cursurile liceale la Liceul Teologic Român Unit „Inochentie Micu” din Cluj Napoca (2002-2006).

Între 2006 și 2010 a urmat cursurile de Teologie în cadrul Universității de Nord din Baia Mare, fiind seminarist al seminarului „Ep. Dr. Alexandru Rusu”. În paralel a urmat cursurile Facultății de Litere, Specializarea „Limba și Literatura Română-Engleză”, Univ. de Nord Baia Mare (2007-2010).

În perioada 2010-2011 a frecventat cursuri de teologie în cadrul Ateneului Pontifical „Sant’Anselmo” din Roma.

Între anii 2011 și 2013 a urmat studiile masterale în Teologie Spirituală, Universitatea Gregoriană din Roma, finalizate cu summa cum laude.

Din 2013 până în prezent urmează studii doctorale în cadrul aceluiași Institut de Spiritualitate.

Tot în acest parcurs se înscrie și faptul că a fost formator și coordonator de activități educative în cadrul Asociației „Cercetașii Munților”, a tradus mai multe lucrări de teologie din limba engleză și limba italiană. Este, de asemenea, autorul a două volume de poezii și colaborator al Revistei „La Civiltà Cattolica” din Roma.

„Dumnezeu este Domnul și s-a arătat nouă” sunt cuvintele cu care Episcopul Vasile și-a început omilia din cadrul celebrării Sfintei Liturghii. Ierarhul a explicat faptul că ne aflăm în duminica ce marchează pregătirea pentru Bobotează: „Începem o perioadă liturgică nouă, perioada Botezului Domnului. Duminica de azi ne vorbește despre pregătirea pe care poporul ales al lui Israel a avut-o prin apariția lui Ioan Botezătorul, pregătire făcută pentru a-L întâmpina pe Mesia pe care-L aștepta. Așa se explică faptul că azi, atât pe parcursul Utreniei, cât și în Epistola a doua către Timotei a Sf. Apostol Pavel, repetăm de mai multe ori ~Dumnezeu este Domnul și s-a arătat nouă~. Dumnezeu cel nevăzut se arată, se face cunoscut. În una dintre colindele tradiționale din Maramureș se spune că Dumnezeu se arată celor cu inima curată. Pentru a percepe prezența dumnezeirii, omul trebuie, deci, să se pregătească în mod continuu, trebuie să iasă și el în întâmpinarea Domnului, trebuie să își purifice sufletul și mintea și să fie mereu în această călătorie a vieții care caută voința lui Dumnezeu. Omul credincios, de-a lungul vieții, este într-o căutare continuă a lui Dumnezeu ce se arată și se manifestă. Dumnezeu s-a arătat și s-a manifestat în mod concret în persoana lui Isus Cristos, care a venit în lume și care a rămas necunoscut până la perioada Botezului. Doar păstorii, umilii societății, l-au recunoscut deoarece au primit vestea de la îngeri; este, deci, o intervenție divină, care vine dincolo de știința omului. Ei primesc această veste și se duc în întâmpinarea Lui.

Fiul lui Dumnezeu s-a făcut cunoscut doar la botez, moment în care întreaga Sfântă Treime a conlucrat și astfel: Tatăl vorbește, Spiritul Sfânt, sub formă de porumbel, coboară și Fiul, sub formă de rob, primește botezul. Este arătarea lui Dumnezeu, manifestarea Lui. […]

Ioan Botezătorul este profetul care rostește: ~Metanoia- convertiți-vă, schimbați-vă gândirea~. El dorea convertirea mentalității, a gândirii timpului. Și începutul Evangheliei, a recreării lumii vine cu această posibilitate a omului de a-și schimba viața. Isus este plinătatea dumnezeirii în ființa umană și El ne dă și nouă posibilitatea de a deveni perfecți, de a ne reînnoi. Iar reînnoirea nu are limite, merge până la infinit, deoarece Dumnezeu este nemărginit. Omul are această capacitate în el, de a crește interior, sufletește și apoi mintea lui să înțeleagă și inima să iubească nemărginit”, a afirmat PS Vasile Bizău.

La rândul Său, pr. Gabriel Buboi a făcut o scurtă descriere a parcursului academic a diaconului George Nicoară și i-a transmis salutul și felicitările întregului Colegiu Pio Romeno, a părintelui Vasile Man, vicerector și a părintelui Vincenzo Lai, pr. spiritual „cerând în acest an de har milostivirea lui Dumnezeu peste studentul nostru”.

Biroul Eparhial de presă

 

 

About Author

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.