Marți, 19 Martie 2024

Preasfințitul Părinte Vasile Bizău – Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare

Continuând tradiția anuală, duminică, 16 decembrie 2018, parohia ,,Sfânta Cruce” a fost din nou gazda concertului tradițional de colinde Sosit-a Crăciunul iară organizat de Episcopia Greco-Catolică de Maramureș.

Ajuns la cea de-a XX-a ediție, concertul eparhial de colinde a reunit, ca în fiecare an, toate protopopiatele de pe cuprinsul Eparhiei de Maramureș. Diversitatea culturală și etnică prezentă pe teritoriul Eparhiei de Maramureș, descoperită în colindele diverselor regiuni etnografice și lingvistice, au contribuit la îmbogățirea atmosferei necesare sufletului spre a se reculege și a se predispune la trăirea profundă a sărbătorii Crăciunului. Interpretarea colindelor de corurile din diferitele regiuni ale Episcopiei de Maramureș arată modul prin care colindele vorbesc atât de simplu și atât de frumos de Nașterea lui Hristos, iar această veste adusă de colindul tradițional este mereu actuală, deoarece în fiecare an mărturisim că Astăzi s-a născut Hristos.

În acest an, concertul tradițional de colinde a fost onorat de prezența Preasfinției Sale Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj și fiu al Maramureșului.

Concertul a fost deschis corul de copii al Școlii Primare ,,Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Municipiul Baia Mare, după care a continuat cu frumoasele coruri reprezentative din nouă protopopiate de pe teritoriul Eparhiei de Maramureș: corul parohiei Cacica – protopopiatul Bucovina; corul parohiei Botiza – protopopiatul Iza-Vișeu; corul parohiei Lăpușel – protopopiatul Baia Mare; corul parohiei Târșolț – protopopiatul Oaș; corul parohiei Botiz – protopopiatul Baia Mare; corul parohiei Seini – protopopiatul Seini; corul parohiei Sarasău – protopopiatul Sighet; corul parohiei Porumbești – protopopiatul Ciscarpatin de Satu Mare; corala preoților din Protopopiatul Baia Mare și corala Medieșana din parohia Medieșu Aurit.

Bucuria Crăciunului vestită de îngeri în noaptea sfântă a nașterii lui Isus Hristos în peștera din Betleem și transmisă prin frumoasele colinde tradiționale arată felul smereniei și perseverenței prin care Dumnezeu a ales să mântuiască lumea prin nașterea Fiului Său. Conștient că adevărul pe care trebuia să-l transmită oamenilor nu va fi agreat din cauza răutății lor, Isus nu s-a descurajat, ci a continuat cu încredere, chiar dacă această cale l-a condus spre moarte, dar prin harul jertfei sale a făcut posibilă ridicarea noastră prin credință.

Un exemplu de smerenie și perseverență în credință a fost și episcopul totalei clandestinități, Preasfinția Sa Dr. Ioan Dragomir, Episcop de Maramureș între anii 1963-1985. Datorită sufletului său plin de zel, care și-a cheltuit toate puterile pentru binele Bisericii lui Hristos, domnul Cătălin Cherecheș, primar al municipiului Baia Mare, prezent la concert, i-a oferit titlul de Cetățean de Onoare post-mortem episcopului Dr. de pie memorie Ioan Dragomir.

Totodată, Domnia Sa, în semn de respect și recunoștință pentru meritele aduse comunității băimărene și pentru toată activitatea desfășurată în perioada de restriște pentru Biserica Greco-Catolică a conferit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Baia Mare Preasfințitului Părinte Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj

După acest moment de bucurie și recunoștință pentru cei doi episcopi, domnul primar Cătălin Cherecheș a conferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare Preasfințitului Părinte Vasile Bizău – episcop greco-catolic de Maramureș. Voi face cu foarte mult drag, cu foarte multă recunoștință pentru echilibrul adus zilei de azi aici din Maramureș, în Baia Mare, și voi face acest gest pentru ierarhul nostru într-un semn simbolic pentru echilibrul pe care ni-l dorim, pentru așezarea bisericii noastre aici în Baia Mare acolo unde îi este locul și pentru a arăta că smerenia, modestia, eleganța și diplomația, pe care le are un ierarh al Bisericii greco-catolice, nu înseamnă în raport cu alții decât dragoste, pace, frățietate și nu lipsă de autoritate. Acest spirit de pace pe care le-a insuflat în comunitatea noastră și eleganța, diplomația, șlefuirea intelectuală, pe care n-o recunoaștem numai noi aici, ci o recunosc toți ceilalți cetățeni ai orașului, nu fac decât să ne bucure că avem în mijlocul nostru și în vârful ierarhiei catolice omul potrivit, care așază lucrurile într-un mod potrivit. Din această dragoste pentru Preasfințitul Părinte Vasile Bizău, permiteți-mi să ofer titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare Preasfințitului Părinte Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș, a concluzionat domnul primar Cătălin Cherecheș.

La sfârșitul concertului Preasfințitul Părinte Vasile Bizău a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le face oamenilor. ,,În seara aceasta au fost prezente darurile Eparhiei noastre pentru dumneavoastră, pentru noi toți. O oglindă a ceea ce este Eparhia noastră și poartă ca și valoare, ca și simțire, și în același timp mesaj de bucurie și de unitate”. Totodată s-au adus mulțumiri colindătorilor prezenți, însoțitorilor care i-au pregătit, domnului primar Cătălin Cherecheș și Consiliului local al Municipiului Baia Mare precum și tuturor celor care s-au implicat pentru buna desfășurare a concertului.

Biroul eparhial de presă

concert1

concert2

concert3

concert4

concert5

concert6

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.