Vineri, 19 Aprilie 2024

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în biserica închinată Unirii Tuturor Românilor

Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu mare fast la Șișești în biserica închinată Sfintei Uniri a Tuturor Românilor ,,în cuget, în simțiri și în religiune”. Biserica din Șișești, cunoscută și sub denumirea de ,,Biserica Sfintei Uniri” este ctitoria părintelui dr. Vasile Lucaciu, cel încununat cu diadema ,,Leul de la Șișești”, un susținător activ al Marii Uniri și luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, de asemenea este închinată împlinirii unui ideal dorit de Hristos, și anume cel al unității. Înarmat cu principiul care spune că cea mai frumoasă religie este iubirea de patrie și cea mai nobilă credință este jertfa pentru binele ei, părintele Vasile Lucaciu, mai marele unirii și păstorul sufletesc al credincioșilor din Șișești, rămâne unul dintre principalii luptători pentru Ziua Mântuirii Neamului Românesc, văzută și trăită de către toți românii la 1 Decembrie 1918. La doar patru ani după întregirea României, ochii părintelui Lucaciu s-au închis pentru totdeauna, iar la data de 1 Decembrie 1922, providențial, părintele Lucaciu este înmormântat în biserica din Șișești. Gloria și binele pe care părintele Lucaciu le lasă moștenire poporului său sunt sintetizate în cuvântarea expresivă a vestitorul Marii Uniri, Cardinalul Iuliu Hossu la căpătâiul părintelui Lucaciu, în ziua înmormântării din 1 Decembrie a anului 1922: Părinte Lucaciu! Nu ai fost în viață nici rege nici ministru. Ai fost un vlădică de la țară, care a luptat din toate puterile pentru ca neamul său să-și capete granițele etnice la care avea tot dreptul. Când aceia împotriva cărora luptai te-au condamnat la temniță, trei sute de care pornite din Șișești te-au întovărășit până la Satu Mare. Azi te conduce la groapă un neam întreg. Au venit miniștrii să te salute în numele Majestății Sale Regelui și guvernului, au venit episcopii să îndrepte rugile lor către cer, au venit țăranii pe care i-ai iubit și călăuzit în viață, să te coboare în lăcașul de veci. Dormi fericit că un neam întreg te proslăvește. Să fii sigur că nicicând numele tău nu se va șterge din cartea de aur a neamului românesc.

Bucuria împlinirii unui secol de la desăvârșirea visului de aur al tuturor românilor s-a putut citi pe chipurile sutelor de credincioși prezenți la Șișești, sâmbătă 1 Decembrie 2018, de Ziua Națională a României. Evenimentul a debutat cu primirea Preasfințitului Părinte Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș,  de părintele Augustin Butica – vicar general al Episcopiei, de părintele Gabriel Horț – paroh al comunității din Șișești, de părintele Emil Gîrboan – protopop de Baia Mare și de un mare număr de preoți veniți la sărbătoare.

În mod simbolic, în An Centenar, înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a sfințit Masa Sfântului Altar prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin așezarea moaștelor Sfântului Vasile cel Mare în Sfânta Masă.  

Importanța momentului aniversar, 100 de ani de la Marea Unire, a fost evidențiat de Preasfințitul Părinte Vasile Bizău în cuvântul de învățătură, în care a subliniat importanța unității dintre oameni ca dar al lui Dumnezeu: ,,Darul unității pornește de la credința în Isus Hristos pentru că doar în Hristos ne găsim uniți și toată istoria merge înspre unitatea voită de El. Darul unității ne adună pe toți împreună și împreună ne face să sperăm la ceea ce este mai bun, la un viitor care stă sub binecuvântarea lui Dumnezeu. Astăzi sufletele noastre îl laudă pe Dumnezeu pentru acest dar al unei țări, o țară pe care Dumnezeu o binecuvântează prin statornicia și credința noastră”.

După Sfânta Liturghie a avut loc parastasul în memoria părintelui Vasile Lucaciu și a tuturor înfăptuitorilor Marii Uniri, după care s-au depus coroane de flori la mormântul părintelui Lucaciu, care își doarme somnul de veci în biserica din Șișești.

În după-amiaza aceleiași zile, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău a participat la ceremonialul militar și religios din Municipiul Baia Mare dedicat Zilei Naționale a României.

Biroul eparhial de presă

sisesti1 resize

sisesti2 resize

sisesti3 resize

sisesti4 resize

sisesti5 resize

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.