Vineri, 19 Aprilie 2024

Sărbătoarea Rusaliilor în Eparhia de Maramureș

Bine ești cuvântat, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce preaînţelepți pe pescari i-ai arătat, trimiţându-le lor pe Spiritul Sfânt, şi printr-înşii lumea ai vânat, Iubitorule de oameni, mărire Ţie!

– Troparul Sărbătorii

 

Cunoscută sub numele de Ziua Cincizecimii, amintind de cele 50 de zile de la Învierea Domnului din morți, Sărbătoarea Rusaliilor sau a Coborârii Spiritului Sfânt, este una dintre cele mai vechi sărbători din calendarul creștin. Având rădăcini veterotestamentare, Sărbătoarea Rusaliilor era, la început, o sărbătoare agricolă la evrei, în care se oferea pârgă din roadele pământului (Ex 23,16; Lv 23,16). Numită și „Sărbătoarea săptămânilor”, Șavuot (Ex 34,22; Lv 23,15), această sărbătoare ajunge mai târziu o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt: În luna a treia dupa ieșirea lor din țara Egiptului, copiii lui Israel au ajuns în ziua aceea în pustiul Sinai (Ex 19, 1-16).

Anul acesta, de Sărbătoarea Rusaliilor, credincioșii din parohia Coborârea Spiritului Sfânt din Seini au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Vasile Bizău.

Întâmpinat de parohul localității, On. Părinte Protopop, Ioan Sălăgean, de Doamna Primar, Gabriela Tulbure și de unii preoți din parohiile învecinate, la sosire, Preasfințitul Părinte Vasile și-a exprimat bucuria de a fi din nou în mijlocul acestei frumoase și unite comunități din parohia Seini.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Vasile a subliniat importanța Sărbătorii Rusaliilor, sărbătoare care îl îndeamnă pe fiecare creștin să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru darul credinței. Fiecare dintre noi am primit credința la Botez și semnul peceții Spiritului Sfânt, care este Sfântul Mir. Am fost cu toții miruiți și am primit acest mare dar al Spiritului Sfânt cu darul credinței, cu capacitatea de a crede. Acest dar pus ca o sămânță în sufletul nostru crește frumos și armonios dacă avem grijă de această sămânță, iar această sămânță rodește, așa cum vedem că rodește întreaga natură. Darul credinței din sufletul omului rodește în faptele sale, rodește în cele trei virtuți: credință, nădejde și dragoste. Acestea sunt roadele care îl fac pe credinciosul din toate timpurile și pe credinciosul de astăzi, din mileniul al III-lea, să-l mărturisească pe Isus Hristos, cel mort și înviat pentru mântuirea noastră. Sărbătoarea Rusaliilor ne permite, așadar, să trăim din nou darul gratuit al Spiritului Sfânt, nașterea Bisericii, nașterea noastră în Hristos.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, șapte dintre copilașii parohiei au primit Sfânta Împărtășanie Solemnă.

De la ora 1800, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău a celebrat Vecernia Plecării genunchilor în biserica parohială Sfânta Maria din Municipiul Baia Mare. Momentul central al acestui oficiu îl constituie citirea, în genunchi, a celor șapte rugăciuni, amintind astfel de cele șapte daruri ale Spiritului Sfânt. 

Luni, 28 mai, în a doua zi de Rusalii, când se sărbătorește Preasfânta Treime, Preasfințitul Părinte Vasile s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Sfânta Treime din Negrești Oaș.

Episcopul Vasile a fost întâmpinat cu multă căldură sufletească de parohul locului, On. Părinte Iacob Feier, Protopop de Țara Oașului, de Doamna Primar Aurelia Fedorca, de preoții din parohiile învecinate și de numeroșii credincioși din Țara Oașului veniți la sărbătoarea parohiei.

,,Unde sunt adunați doi sau trei în numele Meu, și Eu sunt cu ei”. Cu aceste cuvinte și-a început cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Vasile Bizău, salutându-i totodată pe toți credincioșii prezenți veniți la sărbătoarea parohiei. Sărbătoarea Sfintei Treimi rămâne o pecete pentru noi creștinii de a ne transforma. Prin această Sărbătoare mărturisim faptul că lumea de astăzi este creată de Dumnezeu din iubire și că ea se împlinește prin iubirea în Isus Hristos, adică prin iubirea fiecărui om, pe care el o donează celuilalt. Sărbătoarea Sintei Treimi ne învață să uităm, să lăsăm deoparte contradicțiile din lumea aceasta, să lepădăm nedreptatea, conflictul, minciuna și răutatea. În Dumnezeu nu există așa ceva, în Dumnezeu este doar iubire care se dăruiește, iubire creatoare, iubire care însoțește și împlinește.

În context aniversar, la 20 de ani de la sfințirea bisericii parohiale, Părintele paroh Iacob Feier, dorind să marcheze acest frumos eveniment din istoria parohiei, a înmânat Preasfințitului Părinte Vasile Bizău o placă comemorativă în semn de mulțumire și de aleasă prețuire, de asemenea celor care s-au implicat și se implică în bunul mers al parohiei Sfânta Treime din Negrești Oaș.

                                                                                                          Biroul Eparhial de Presă

rusalii2

rusalii4

rusalii3

rusalii1

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.