Miercuri, 23 Ianuarie 2019

Vineri, 13 octombrie: Eveniment dedicat Zilei Școlii Ardelene

Vineri, 13 octombrie 2017, de la ora 13:00 la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, va avea loc conferința „Școala Ardeleană. Memorie și Actualitate”.

Evenimentul își propune să fie o comemorare a Zilei Școlii Ardelene, sărbătorită la nivel național pe data de 11 octombrie. În acest an se împlinesc 263 de ani de când Petru Pavel Aron (episcop al Bisericii Române Unite cu Roma din Transilvania, între anii 1752-1764) a emis, la Blaj, decretul de înfiițare a primelor școli moderne din istorie, cu predare în limba română, școli pe care Nicolae Iorga, citat în cartea Școala Ardeleană (de dr. Ioan Șoldu), le-a numit „cele mai bune școli care puteau să existe pentru români”. Un alt merit al Școlii Ardelene, mișcare care a contribuit semnificativ la emanciparea spirituală, socială, culturală și politică a românilor din Transilvania și a celor de peste munți, este introducerea, în scriere, a alfabetului latin în locul celui chirilic.

În cadrul evenimentului vor conferenția: Preasfințitul Vasile Bizău (Episcop greco-catolic de Maramureș), Pr. Dr. Mircea Manu (fost rector al Institutului Teologic „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare), prof. dr. Teodor Ardelean (director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare), dr. Marius Câmpeanu (șef Secția Istorie, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș), Prof. univ. dr. Cornel Munteanu. Va modera pr. dr. George Marius Nicoară.

Evenimentul este organizat de către Departamentul pentru Cultură din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș.

Biroul eparhial de presă

 

 

    

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.