Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019

A apărut numărul 2/2017 al revistei Lumina Credinței

La începutul acestei luni, a ieșit de sub tipar numărul 2/2017 al revistei eparhiale trimestriale, Lumina Credinței. Reluând tema anului pastoral, revista este dedicată Sfintei Scripturi, dar și tradiției Bisericii noastre. În editorialul ce deschide publicația, Preasfințitul Vasile esplică astfel rezultatele apropierii constante de textele biblice și ale meditării lor: „Cine se apropie cu credință de Sfânta Scriptură prin lectură, meditație și rugăciune, descoperă în inima sa puterea revelatoare a Cuvântului veșnic și pururea Viu, în dialogul continuu al sufletului cu Dumnezeu”.

În interiorul revistei apar constant articole foarte interesante despre rânduielile Bisericii noastre. În acest număr, pr. can. Emil Gîrboan a scris despre Rânduiala ieșirii la țarină. În secțiunea „Cuvântul Scripturii”, părintele Simion Voicu, în articolul intitulat „V-am scris aceste lucruri în vederea celor ce caută să vă păcălească (1 In. 2,26)”, explică faptul că „După felul în care noi primim interpretările Sfintei Scripturi și de la cine le primim, se nasc crezurile noastre”. „Biblia, o carte a Bisericii” se intitulează articolul semnat de pr. Florin Ștefan Fodoruț, iar pr. Lucian Lechințan (S.J.) a dedicat patru pagini rubricii „Evanghelia în artă”, în cadrul căreia a scris articolul „Caravaggio și ieșirea din naufragiul existenței”. Cititorii pot lectura în acest număr și articolul „Simbolurile Sfântului Petru și Pavel în icoanele bizantine”, articol în care pr. Bela Pallai descrie fiecare simbol în parte: Biserica, coșul, cheile, sabia. Părintele Vasile Trifoi, în articolul său, pornind de la Constituția Dogmatică Dei Verbum, vorbește despre cele trei componente care contribuie la transmiterea fidelă a revelației dumnezeiești: Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiție și Magisteriul Bisericii. Articolul scris de către pr. Ioan Balea tratează tema Predicării Cuvântului lui Dumnezeu în sinoadele provinciale desfășurate în anii 1872, 1882 și 1900. În rubrica Etica creștină, pr. Emil Ember vorbește despre poziția Bisericii față de contracepție, așa cum este ea prezentată în cele trei enciclici: Casti Conubii a papei Pius al XI-lea (1930); Humanae Vitae, apărută în timpul revoluției sexuale din 1968 și pe care autorul a numit-o „o surpriză imensă, ba mai mult, un adevărat șoc” pentru mentalitatea din acea perioadă și Familiaris Consortio, scrisă de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1981.  

Aflându-ne în anul în care Biserica aniversează 100 de ani de la prima apariție a Sfintei Fecioare la Fatima (13 mai 1917), pr. dr. Vasile Iusco dedică în acest număr al revistei trei pagini evenimentelor care au premers aparițiile, dar și istoricului localității Fatima și evenimentelor legate de mesajul transmis de către Sfânta Fecioară Maria celor trei vizionari. În rubrica Religiile lumii, drd. Marian Susa vorbește în acest număr despre Hinduism, una dintre cele mai vechi religii din lume. Pr. dr. George Nicoară, în articolul cu titlul „Două lumini spre aceeași Lumină” explică nuanțele prin care „lumina credinței se întrepătrunde cu lumina culturii și astfel se va cuprinde cu mintea felul în care ambele lumini se lasă inspirate de aceeași lumină de Sus”. Pr. Daniel Pop, la rubrica Prezentarea parohiilor, descrie Parohia greco-catolică Ucrainiană din Coștiui.

La sfârșitul publicației, apare prezentarea cărții „Sfintele Evanghelii și Faptele Apostolilor” (Ep Pauline), prezentarea Congregației Fiicele Sfântului Paul (Surorile Pauline), dar și fotografii, știri legate de evenimentele petrecute pe teritoriul Eparhiei în acest trimestru: Simpozionul Comuniune Eclezială – Eparhia de Maramureș și Sfântul Scaun, Pelerinajul anual la Cimitirul Săracilor, Sfințirea bisericii din Bogdan Vodă.

Revista poate fi achiziționată din parohii sau de la Sediul Episcopiei (Str. Vasile Lucaciu 50, Baia Mare), la prețul de 5 Ron. Abonamentul anual costă 20 Ron.

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.