Joi, 28 Martie 2024

Ziua Mondială a Bolnavului - Ediția 2017

Ziua Mondială a Bolnavului, instituită de către Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1992 și celebrată pentru prima dată în anul 1993 la Lourdes (Franța), se sărbătorește an de an și la Baia Mare. Data este una fixă, 11 februarie și coincide cu prima apariție a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes. Cu acest prilej, în întreaga lume, creștinii organizează momente de rugăciune, precum și acțiuni caritabile prin spitale, cămine de bătrâni, dar și la domiciliul bolnavilor sau a persoanelor aflate în suferință. Tema sub care s-au desfăşurat activităţile cu ocazia celei de-a 25-a Zi mondială a bolnavului este însuşi motto-ul ales de Papa Francisc în mesajul său: Uimire pentru ceea ce face Dumnezeu: „Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic…” (Lc 1,49).

În acest an, la Spitalul Județean „Dr Constantin Opriș” din Baia Mare, programul de rugăciune a debutat la ora 10:30, prin celebrarea Sfântului Maslu de către Preasfințitul Vasile Bizău, Episcop greco-catolic de Maramureș, împreună cu un sobor de 14 preoți din Eparhie. Timp de aproape 2 ore, peste 100 de persoane s-au unit în rugăciune și au cerut Bunului Dumnezeu alinare pentru suferința bolnavilor din spital, precum și a tuturor suferinzilor din lume. Pe parcursul şi după încheierea rugăciunii, a avut loc ungerea cu ulei binecuvântat a bolnavilor din spital şi din alte spitale din Baia Mare. De asemenea, preoţii au împărţit tuturor persoanelor internate cărţi de rugăciuni, rozare şi iconiţe. Şi toate acestea pentru că, aşa cum a afirmat Preasfinţitul Vasile în cuvântul său de învăţătură, „boala este şi o ocazie de a trece la un alt nivel de credinţă… momentele de încercare şi de suferinţă pot să fie o ocazie de apropiere mai mare faţă de Dumnezeu şi nu un moment de disperare, aşa cum suntem tentaţi să le trăim”. „Credinţa noastră se activează atunci când ne abandonăm în mâinile Lui, după modelul Sfintei Fecioare Maria, cea pe care astăzi o invocăm ca tămăduitoare a tuturor. Tămăduitoarea bolnavilor, tămăduitoarea noastră, a trupurilor şi a sufletelor, să rămână mijlocitoare pentru noi, să ne fie mereu model şi să ne facem şi noi slujitori, îngrijitori ai celor care au nevoie de noi!”, a mai spus Arhiereul.

În mesajul dat cu ocazia acestei zile, Papa Francisc transmite apropierea sa faţă de cei aflaţi în suferinţă, precum şi mulţumire tuturor celor care au grijă de ei: „Doresc să exprim apropierea mea de voi toți, frați și surori care trăiți experiența suferinței, de familiile voastre; precum și aprecierea mea pentru toți cei care, în diferitele roluri și în toate structurile sanitare răspândite în lume, lucrează cu competență, responsabilitate și dăruire pentru alinarea voastră, îngrijirea voastră și bunăstarea voastră zilnică. Doresc să vă încurajez pe toți, bolnavi, suferinzi, medici, infirmieri, rude, voluntari, să contemplați în Maria, Tămăduitoarea bolnavilor, garanta duioșiei lui Dumnezeu față de fiecare ființă umană și modelul abandonării în voința sa; și să găsiți mereu în credință, hrănită de Cuvânt și de Sacramente, forța de a-l iubi pe Dumnezeu și pe frați și în experiența bolii”.

Evenimentul este organizat anual de către Asociaţia Medicilor Catolici din România, Filiala Maramureș- președinte, dr. Ilieș Alexandru şi Parohia Greco Catolică nr. IX - Spitale Baia Mare, administrator parohial, pr. Mihai Şimonca. Cu toţii lucrează deopotrivă ca manifestarea să se desfăşoare bine, pentru a putea păstra în inimă timp de un an spiritul acestei zile, deoarece „pentru ei, cei care lucrează în Sistemul Sanitar, ziua bolnavului este în fiecare zi, 365 de zile pe an”, după cum afirmă preşedintele AMC, dr. Ilieş.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.