Luni, 21 Ianuarie 2019
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro
Miercuri, 16 Ianuarie 2019 00:00

Căutările domnului Eminescu

În data de 15 ianuarie 2019, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, la Biblioteca Județeană Petre Dulfu din Baia Mare, s-a desfășurat conferința Eminescu. Spiritualitatea și căutările sale, ajunsă la a III-a ediție.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Greco-Catolică de Maramureș prin Departamentul pentru Cultură și au intervenit prof. dr. univ. Cornel Munteanu și pr. dr. George Marius Nicoară. De asemenea, în cadrul evenimentului, un grup de patru eleve ale Colegiului Național Mihai Eminescu din Baia Mare, îndrumate de doamnele profesoare de limba română Monica Cândea și Mihaela Popan, au avut prilejul de a recita din opera eminesciană.

Simbol al culturii naționale, Eminescu rămâne un reper de bază al literaturii române și se încadrează într-o actualitate a mesajului de gustat și de trăit. Dilemele și aparentele contradicții din opera lui sunt tot atâtea drumuri deschise în contemporaneitate și întruchipează un spirit căutător de armonie prin zbuciumul cotidian al vieții care pâlpâie. O viață trăită într-o perenă căutare înseamnă o viață care uneori poate să treacă de cadrele unui pat procustian, dar, în definitiv, arată o acțiune, o activitate interioară, un suflu care-și caută menirea. Ceea ce, printre altele, se regăsește ca model în universul eminescian.

„Eminescu merită eliberat de canoanele literare și de cele ideologice și trecut prin canonul personal”, spunea prof. Munteanu, asemenea unei invitații la lectură pentru cei prezenți. „Căutarea și dilema din opera eminesciană denotă viață și arată o pâlpâire a minții și a spiritului, un adevărat testament de vitalitate dăruit posterității de Eminescu”, a punctat pr. Nicoară.

Cu această ocazie se aduc mulțumiri cordiale celor prezenți la eveniment, de asemenea doamnelor profesoare de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Baia Mare și elevelor care au recitat, Bibliotecii Județene Petre Dulfu din Baia Mare și prof. univ. dr. Cornel Munteanu pentru hermeneutica avizată asupra căutărilor și actualității eminesciene.

Pr. Dr. George Marius Nicoară

eminescu1

eminescu2

eminescu3

 

 

Luni, 24 Decembrie 2018 00:00

Pastorală Crăciun 2018

 craciun 2018

SCRISOARE PASTORALĂ

a Preasfințitului părinte Vasile

Naşterea Domnului 2018

 

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, persoanelor consacrate și tuturor credincioșilor iubitori de Dumnezeu

„... ia copilul și pe mama Lui și fugi în Egipt și stai acolo până cînd îți voi spune eu.” (Mt. 2,13)

 

Continuând tradiția anuală, duminică, 16 decembrie 2018, parohia ,,Sfânta Cruce” a fost din nou gazda concertului tradițional de colinde Sosit-a Crăciunul iară organizat de Episcopia Greco-Catolică de Maramureș.

Ajuns la cea de-a XX-a ediție, concertul eparhial de colinde a reunit, ca în fiecare an, toate protopopiatele de pe cuprinsul Eparhiei de Maramureș. Diversitatea culturală și etnică prezentă pe teritoriul Eparhiei de Maramureș, descoperită în colindele diverselor regiuni etnografice și lingvistice, au contribuit la îmbogățirea atmosferei necesare sufletului spre a se reculege și a se predispune la trăirea profundă a sărbătorii Crăciunului. Interpretarea colindelor de corurile din diferitele regiuni ale Episcopiei de Maramureș arată modul prin care colindele vorbesc atât de simplu și atât de frumos de Nașterea lui Hristos, iar această veste adusă de colindul tradițional este mereu actuală, deoarece în fiecare an mărturisim că Astăzi s-a născut Hristos.

În acest an, concertul tradițional de colinde a fost onorat de prezența Preasfinției Sale Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj și fiu al Maramureșului.

Concertul a fost deschis corul de copii al Școlii Primare ,,Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Municipiul Baia Mare, după care a continuat cu frumoasele coruri reprezentative din nouă protopopiate de pe teritoriul Eparhiei de Maramureș: corul parohiei Cacica – protopopiatul Bucovina; corul parohiei Botiza – protopopiatul Iza-Vișeu; corul parohiei Lăpușel – protopopiatul Baia Mare; corul parohiei Târșolț – protopopiatul Oaș; corul parohiei Botiz – protopopiatul Baia Mare; corul parohiei Seini – protopopiatul Seini; corul parohiei Sarasău – protopopiatul Sighet; corul parohiei Porumbești – protopopiatul Ciscarpatin de Satu Mare; corala preoților din Protopopiatul Baia Mare și corala Medieșana din parohia Medieșu Aurit.

Bucuria Crăciunului vestită de îngeri în noaptea sfântă a nașterii lui Isus Hristos în peștera din Betleem și transmisă prin frumoasele colinde tradiționale arată felul smereniei și perseverenței prin care Dumnezeu a ales să mântuiască lumea prin nașterea Fiului Său. Conștient că adevărul pe care trebuia să-l transmită oamenilor nu va fi agreat din cauza răutății lor, Isus nu s-a descurajat, ci a continuat cu încredere, chiar dacă această cale l-a condus spre moarte, dar prin harul jertfei sale a făcut posibilă ridicarea noastră prin credință.

Un exemplu de smerenie și perseverență în credință a fost și episcopul totalei clandestinități, Preasfinția Sa Dr. Ioan Dragomir, Episcop de Maramureș între anii 1963-1985. Datorită sufletului său plin de zel, care și-a cheltuit toate puterile pentru binele Bisericii lui Hristos, domnul Cătălin Cherecheș, primar al municipiului Baia Mare, prezent la concert, i-a oferit titlul de Cetățean de Onoare post-mortem episcopului Dr. de pie memorie Ioan Dragomir.

Totodată, Domnia Sa, în semn de respect și recunoștință pentru meritele aduse comunității băimărene și pentru toată activitatea desfășurată în perioada de restriște pentru Biserica Greco-Catolică a conferit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Baia Mare Preasfințitului Părinte Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj

După acest moment de bucurie și recunoștință pentru cei doi episcopi, domnul primar Cătălin Cherecheș a conferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare Preasfințitului Părinte Vasile Bizău – episcop greco-catolic de Maramureș. Voi face cu foarte mult drag, cu foarte multă recunoștință pentru echilibrul adus zilei de azi aici din Maramureș, în Baia Mare, și voi face acest gest pentru ierarhul nostru într-un semn simbolic pentru echilibrul pe care ni-l dorim, pentru așezarea bisericii noastre aici în Baia Mare acolo unde îi este locul și pentru a arăta că smerenia, modestia, eleganța și diplomația, pe care le are un ierarh al Bisericii greco-catolice, nu înseamnă în raport cu alții decât dragoste, pace, frățietate și nu lipsă de autoritate. Acest spirit de pace pe care le-a insuflat în comunitatea noastră și eleganța, diplomația, șlefuirea intelectuală, pe care n-o recunoaștem numai noi aici, ci o recunosc toți ceilalți cetățeni ai orașului, nu fac decât să ne bucure că avem în mijlocul nostru și în vârful ierarhiei catolice omul potrivit, care așază lucrurile într-un mod potrivit. Din această dragoste pentru Preasfințitul Părinte Vasile Bizău, permiteți-mi să ofer titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare Preasfințitului Părinte Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș, a concluzionat domnul primar Cătălin Cherecheș.

La sfârșitul concertului Preasfințitul Părinte Vasile Bizău a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le face oamenilor. ,,În seara aceasta au fost prezente darurile Eparhiei noastre pentru dumneavoastră, pentru noi toți. O oglindă a ceea ce este Eparhia noastră și poartă ca și valoare, ca și simțire, și în același timp mesaj de bucurie și de unitate”. Totodată s-au adus mulțumiri colindătorilor prezenți, însoțitorilor care i-au pregătit, domnului primar Cătălin Cherecheș și Consiliului local al Municipiului Baia Mare precum și tuturor celor care s-au implicat pentru buna desfășurare a concertului.

Biroul eparhial de presă

concert1

concert2

concert3

concert4

concert5

concert6

În data de 6 decembrie 2018, Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfințitul Părinte Vasile a semnat Decretul de înființare a Misiunii Greco-Catolice Spitale din Baia Mare, precum și Numirea Părintelui Capelan în persoana Părintelui Mihai-Bogdan Șimonca.

Pentru a face public acest itinerariu pastoral, care nu este nou, dar, în mod necesar accentuează grija maternă a Sfintei Biserici pentru cei aflați în suferință, în Duminica a 28-a după Rusalii,16 decembrie 2018, am oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Părintele Șimonca la Capela Greco-Catolică amenajată în incinta Spitalului Județean „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.

Mulțumind Bunului Dumnezeu pentru celebrarea euharistică și pentru frumoasele momente de comuniune fraternă, îi dorim Părintelui Capelan pastorație rodnică și îndelungată, belșug de iubire, compasiune și disponibilitate, pentru a ușura suferințele bolnavilor internați în spitale.

Pr. can. Emil Gîrboan

Protopop

 

spitale1

spitale2

spitale3

Duminică, 16 decembrie 2018, de sărbătoarea sfântului proroc Agheu, a avut loc instalarea noului paroh pentru parohia greco-catolică Călinești, protopopiatul Sighet.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfințitul Părinte Vasile Bizău începând de la ora 10:30, avându-i alături la masa Sfântului Altar pe părintele Cristinel Albu de la parohia Bunavestire din Municipiul Baia Mare, pe părintele Călin Hossu de la parohiile Breb și Budești și pe părintele dr. Ioan Codrea, noul paroh din parohia Călinești.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, după cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a dat citire decretului de numire prin care părintele dr. Ioan Codrea devine preot paroh pentru parohia Călinești. Totodată părintele Ioan Codrea urmează să preia, ca și administrator parohial, și parohia greco-catolică Ocna Șugatag.

Noul paroh, părintele dr. Ioan Codrea, a studiat teologia la Institutul Teologic ,,Dr. Alexandru Rusu” din Municipiul Baia Mare în perioada 1990-1994. A fost hirotonit preot în data de 15.08.1993 în localitatea Giulești, iar în anul 1994 a fost numit preot paroh în Bârsana, unde a slujit ca și preot până în anul 2018. În prezent ocupă și funcția de Inspector școlar eparhial.

Biroul eparhial de presă

calinesti1

calinesti2

calinesti3

Joi, 13 Decembrie 2018 00:00

In memoriam Părintele Dr. Vasile Lucaciu

Memoria înaintașilor de vrednică amintire străbate veacurile și transmite valori care animă suflul interior al generațiilor actuale. O anume memorie de românitate și avânt eclezial se întâlnește în modelul preotului greco-catolic dr. Vasile Lucaciu.

Fiu al Ardealului, Leul de la Șișești a intrat în panteonul oamenilor care au scris istorie într-o perioadă tumultoasă a Transilvaniei printr-o slujire eclezială încununată de înălțarea bisericii Unirii Tuturor Românilor din localitatea Șișești, județul Maramureș. De asemenea, părintele dr. Vasile Lucaciu este pomenit deseori prin pilda de implicare acerbă în viața socială și politică din Transilvania (în Parlamentul de la Budapesta) și ulterior din Parlamentul de la București.

Valorile trăite de părintele Vasile Lucaciu sunt în mod privilegiat cele spirituale prin virtuți ca cea a tăriei, a dreptății și a curajului și negreșit printr-un ideal izvorât din iubirea evanghelică și cea de patrie.

În numele acestor valori și al unei lucrări editoriale în memoria părintelui dr. Vasile Lucaciu, Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a publicat un album omagial care însumează, prin imagini și documente, parcursul unei vieți așezate pe altarul slujirii de aproapele și de patrie, intitulat Părintele Dr. Vasile Lucaciu. Slujitor al Marii Uniri de la Alba Iulia din anul 1918, tipărit la editura Surorilor Lauretane din Baia Mare și îngrijit de părintele dr. George Marius Nicoară.

 

coperta resize

Duminica a XXVII -a după Rusalii a reprezentat prilej de dublă sărbătoare pentru Parohia Greco-Catolică ,,Neprihănita Zămislire” din Jibou, întrucât a avut loc atât celebrarea Hramului parohiei, cât și încreștinarea fetiței  Ilaria Anastasia, fiica părintelui paroh.

În urma invitațiilor adresate, la eveniment au luat parte Preasfințitul Vasile BIZĂU, Episcop Greco-Catolic de Maramureș, Preasfințitul Claudiu POP, Episcop auxiliar al Curiei Arhiepicopale de Alba Iulia și Făgăraș, părintele Anton CIOBA, Rector al Seminarului Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan”, din Oradea, părintele Emil GÂRBOAN, Protopop de Baia Mare, dar și alți preoți din parohiile invecinate.

Evenimentul a debutat cu celebrarea Sfintei Liturghii Arhierești, animată fiind de corul ,,Scuola Canthorum" al Seminarului Greco-Catolic din Oradea, condus de către Maestrul Radu Mureșan.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa, Claudiu POP, a transmis comunității un mesaj profund. Acesta a vorbit despre importanța iubirii frațești, care este mai presus de confesiunea din care facem parte, cât și despre faptul că lupta noastră nu este între noi, căci suntem frați, însă împreună să luptăm împotriva răului și a păcatului; făcând referire la Hramul Neprihănita Zămislire, Preasfințitul a vorbit despre importața și însemnătatea acestei sărbători închinate Sfintei Fecioare Maria nascută fără de păcat (strămoșesc).

La finalul Sfintei Liturghii, corul Seminarului a introdus comunitatea în atmosfera Sărbătorii Nașterii Mântuitorului (care se apropie) printr-un recital de colinde urmat apoi de conferirea Sfintelor Taine ale Botezului și Mirului de către PS Vasile BIZĂU, fiicei mele Ilaria Anastasia. Evenimentul s-a concluzionat cu o agapă frătească.

Mulțumim pe această cale Preasfințitului Vasile BIZĂU și Preasfințitului Claudiu POP pentru disponibilitatea de a se uni cu noi în rugăciune; Seminarului din Oradea pentru prezență și pentru că ne-au încăntat inimile cu vocile lor; preoților prezenți, credincioșilor și nu în ultimul rând tuturor celor implicați în buna desfășurare a evenimentului.

Pr. Matei CHIRILOAEI

jibou1

jibou2

jibou3

Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu mare fast la Șișești în biserica închinată Sfintei Uniri a Tuturor Românilor ,,în cuget, în simțiri și în religiune”. Biserica din Șișești, cunoscută și sub denumirea de ,,Biserica Sfintei Uniri” este ctitoria părintelui dr. Vasile Lucaciu, cel încununat cu diadema ,,Leul de la Șișești”, un susținător activ al Marii Uniri și luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, de asemenea este închinată împlinirii unui ideal dorit de Hristos, și anume cel al unității. Înarmat cu principiul care spune că cea mai frumoasă religie este iubirea de patrie și cea mai nobilă credință este jertfa pentru binele ei, părintele Vasile Lucaciu, mai marele unirii și păstorul sufletesc al credincioșilor din Șișești, rămâne unul dintre principalii luptători pentru Ziua Mântuirii Neamului Românesc, văzută și trăită de către toți românii la 1 Decembrie 1918. La doar patru ani după întregirea României, ochii părintelui Lucaciu s-au închis pentru totdeauna, iar la data de 1 Decembrie 1922, providențial, părintele Lucaciu este înmormântat în biserica din Șișești. Gloria și binele pe care părintele Lucaciu le lasă moștenire poporului său sunt sintetizate în cuvântarea expresivă a vestitorul Marii Uniri, Cardinalul Iuliu Hossu la căpătâiul părintelui Lucaciu, în ziua înmormântării din 1 Decembrie a anului 1922: Părinte Lucaciu! Nu ai fost în viață nici rege nici ministru. Ai fost un vlădică de la țară, care a luptat din toate puterile pentru ca neamul său să-și capete granițele etnice la care avea tot dreptul. Când aceia împotriva cărora luptai te-au condamnat la temniță, trei sute de care pornite din Șișești te-au întovărășit până la Satu Mare. Azi te conduce la groapă un neam întreg. Au venit miniștrii să te salute în numele Majestății Sale Regelui și guvernului, au venit episcopii să îndrepte rugile lor către cer, au venit țăranii pe care i-ai iubit și călăuzit în viață, să te coboare în lăcașul de veci. Dormi fericit că un neam întreg te proslăvește. Să fii sigur că nicicând numele tău nu se va șterge din cartea de aur a neamului românesc.

Bucuria împlinirii unui secol de la desăvârșirea visului de aur al tuturor românilor s-a putut citi pe chipurile sutelor de credincioși prezenți la Șișești, sâmbătă 1 Decembrie 2018, de Ziua Națională a României. Evenimentul a debutat cu primirea Preasfințitului Părinte Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș,  de părintele Augustin Butica – vicar general al Episcopiei, de părintele Gabriel Horț – paroh al comunității din Șișești, de părintele Emil Gîrboan – protopop de Baia Mare și de un mare număr de preoți veniți la sărbătoare.

În mod simbolic, în An Centenar, înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a sfințit Masa Sfântului Altar prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin așezarea moaștelor Sfântului Vasile cel Mare în Sfânta Masă.  

Importanța momentului aniversar, 100 de ani de la Marea Unire, a fost evidențiat de Preasfințitul Părinte Vasile Bizău în cuvântul de învățătură, în care a subliniat importanța unității dintre oameni ca dar al lui Dumnezeu: ,,Darul unității pornește de la credința în Isus Hristos pentru că doar în Hristos ne găsim uniți și toată istoria merge înspre unitatea voită de El. Darul unității ne adună pe toți împreună și împreună ne face să sperăm la ceea ce este mai bun, la un viitor care stă sub binecuvântarea lui Dumnezeu. Astăzi sufletele noastre îl laudă pe Dumnezeu pentru acest dar al unei țări, o țară pe care Dumnezeu o binecuvântează prin statornicia și credința noastră”.

După Sfânta Liturghie a avut loc parastasul în memoria părintelui Vasile Lucaciu și a tuturor înfăptuitorilor Marii Uniri, după care s-au depus coroane de flori la mormântul părintelui Lucaciu, care își doarme somnul de veci în biserica din Șișești.

În după-amiaza aceleiași zile, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău a participat la ceremonialul militar și religios din Municipiul Baia Mare dedicat Zilei Naționale a României.

Biroul eparhial de presă

sisesti1 resize

sisesti2 resize

sisesti3 resize

sisesti4 resize

sisesti5 resize

Vă anunțăm că începând cu data de 01.12.2018 a fost lansat noul website oficial al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice. Acesta poate fi accesat la bisericaromanaunita.ro (cu link la https://bisericaromanaunita.ro/). Vă rugăm să accesați noul website pentru a vizualiza noile știri.

Biroul eparhial de presă

sitebru

Marți, 27 noiembrie 2018, de sărbătoarea Sfântului m. Iacob Persul, a avut loc întâlnirea anuală a preoților din Eparhia de Maramureș.

Evenimentul a fost găzduit de biserica parohială ,,Sfânta Maria” din Municipiul Baia Mare, și a debutat prin celebrarea slujbei de Te Deum oficiată de Preasfinţia Sa Vasile Bizău, ca semn de mulţumire pentru un secol de Românie Modernă și pentru toate darurile revărsate de Dumnezeu asupra Bisericii  și a poporului român.

După rugăciunea de Te Deum, în contextul Anului Centenar în care ne găsim, și în prag de sărbătoarea Națională a României de la 1 Decembrie, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău a ținut o scurtă prelegere în care a evidențiat rolul și contribuția Bisericii Greco-Catolice la înfăptuirea momentului de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918, evocând istoria  tradiției tricentenare a Bisericii Greco Catolice până la momentul albaiulian de la 1 Decembrie 1918.

Al doilea punct al întâlnirii a fost reprezentat de un moment evocator format din două prezentări.

Părintele Ioan Balea, vicarul judecătoresc al Episcopiei de Maramureș a prezentat un material legat de aspectele pregătirii tinerilor pentru taina căsătoriei și despre importanța pregătirii prematrimoniale.

La rândul său, părintele Florin Fodoruț, președintele comisiei liturgice, a prezentat un material legat de diferitele aspecte liturgice ale concelebrării euharistice.

După încheierea, Preasfinția Sa a mulțumit tuturor preoților atât pentru prezență cât mai ales pentru munca pastorală depusă de fiecare în parte.

Întâlnirea s-a încheiat prin momentul de comuniune al prânzului în cadrul căruia au continuat discuțiile libere.

Biroul eparhial de presă

intalnirepreoti1

intalnirepreoti2

intalnirepreoti3