Joi, 28 Martie 2024

A fost publicată cartea părintelui dr. Florin Nicolae Marușciac, „Jertfa de laudă”

În luna martie a acestui an a fost publicată la editura Galaxia Gutenberg cartea Jertfa de laudă. Originea tipologică a anaforalelor și a epiclezei, semnată de părintele dr. Florin Nicolae Marușciac. Cartea reprezintă rodul anilor de studii doctorale întreprinse de autor în Cetatea Eternă. Tema principală abordată de autor este fundalul veterotestamentar al anaforalelor (rugăciunea euharistică) și într-un mod aparte al epiclezei (invocarea, chemarea Spiritului Sfânt sau a Cuvântului). Anaforaua sau rugăciunea euharistică reprezintă inima Sfintei Liturghii, iar cunoașterea acesteia înseamnă a pătrunde în cunoașterea Sfintei Taine a Euharistiei. Studiul de față, chiar dacă este unul de specialitate și adresat cercetării, ne ajută să aprofundăm și latura spirituală a Euharistiei ca jertfă. Ce înseamnă că Euharistia este o jertfă, la lumina jertfei de laudă? Este unul din răspunsurile pe care le veți putea găsi în cartea de față. Răspunsul vine din cercetarea celor mai vechi colecții de versete biblice (Testimonia) euharistice veterotestamentare, în lumina unor studii recente, dar și a Sfinților Părinți.  

Anaforalele își au originea tipologică (modelul) în textele Vechiului Testament. Jertfa de laudă ne ajută să înțelegem acest lucru. Propunerea autorului este de a vedea împreună dacă putem regăsi structura imnurilor și aducerilor de mulțumire a jertfei de laudă din Vechiul Testament în structura rugăciunilor euharistice pe care le avem astăzi. Același lucru se poate spune și despre partea sacrificială a jertfei de laudă. Toate aceste aspecte prind contur atunci când contemplăm Cina de Taină ca pe o jertfă de laudă. 

După ce autorul își prezintă concluzia despre jertfa de laudă, care reprezintă modelul fundamental originar (canonul tipologic originar) al anaforalelor, trece la o a doua parte unde va trata în mod principal textele celor mai vechi epicleze, precum și chestiunea apariției acesteia. În studiul de față veți putea găsi analizate cele mai vechi epicleze, precum și legătura dintre invocarea sau chemarea Numelui divin și epicleză. În această parte se pot studia și argumentele care arată legătura dintre invocarea Numelui divin, jertfa de laudă veterotestamentară și epicleză ca invocare a Numelui.

Ultima parte a acestei cărți ne invită să pătrundem în pneumatologia (știința despre Spiritul Sfânt) primelor veacuri creștine. Multe aspecte ne sunt puțin cunoscute, însă cercetarea textelor unor părinți precum Sf. Iustin Martirul, Sf. Clement Alexandrinul sau Sf. Irineu de Lyon dezvăluie aspecte profunde ale pneumatologiei preniceene care ne ajută să înțelegem mai profund și aspecte din Sfânta Scriptură, precum Botezul Domnului Isus. În final cititorul va putea afla și legătura profundă între pneumatologia preniceeană și apariția epiclezei, așa cum reiese din studiul celor mai vechi texte legate de epicleză.  

Cartea conține și un Cuvânt înainte a Preasfințitului părinte Vasile precum și o prefață semnată de binecunoscutul liturgist italian Stefano Parenti. Aceasta poate fi comandată on-line de la editura Galaxia Gutenberg (http://galaxiagutenberg.ro/Jertfa-de-laud%C4%83).  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.